© 2019 Marspoort Galerie 

Marspoortstraat 9A 7201JA Zutphen NL

  • Facebook Clean

9 october t/m 8 december 2019 

Titel;        Make Your Wave

Materiaal: Merinowol

Techniek:  Viltel

Afm.;       215 breed en 129 hoog

Prijs ;     € 7500,00

Ellen van der Wiel ontwerpt en maakt abstracte viltschilderijen met zelfgeproduceerd vilt, waarbij de natuur op diverse manieren is vertaald in ritmes, lijnen en kleurovergangen.

In haar kunst creëert ze haar eigen wereld in alle soorten composities, zoals muziek. Ze interpreteert natuur in patronen, waarin zij visualiseert hoe het licht wordt gevangen en grafische vormen en kleuren in elkaar overgaan. Ze legt diepte en vibratie in haar werk, naast orde en harmonie, waarbij ze mensen veel geeft om te associeren, als zij naar haar viltschilderijen kijken. Een aantal van haar abstracte werken zijn expressionistisch te noemen, ander werk meer geometrisch. Als mensen haar werk zien, snappen ze vaak niet hoe haar dessins technisch zijn gemaakt en denken dat zij verf op het vilt aanbrengt, maar eigenlijk “schildert” ze in abstractie met wol.

Met haar achtergrond als kostuumontwerpster, was het een grote ontdekking dat de techniek vilten haar de kans gaf om haar eigen materiaal te creëeren als kunstenaar, “non woven” en gemaakt van wol. Vanaf het begin af aan was het, en is het nog steeds, haar doel om het gebruik van vilt te innoveren en een nieuwe “look” te benaderen van het materiaal. Daarom werk ze met een viltmachine voor het vervilting proces, wat haar vilt zachter en gladder maakt en bijdraagt tot een moderne uitstraling. Door het feit dat vilt kan worden versneden zonder rafel, werd de naaimachine ook een deel in het proces van het ontwerpen en maken van haar kunst.”

Ellen werkt met merino wol - soms gemixt met tussah zijde, vlas en bamboe. Het proces van vervilten geeft gladde, compacte en dunne materialen, die zij in stroken snijdt en als een puzzel ordent tot een abstract patroon. Het uiteindelijke ontwerp wordt aan elkaar genaaid en om een frame gespannen. Het vilt is soms omgedraaid, zodat de naden te zien zijn. Dit creëert structuur, kleur schakeringen en patronen aan beide zijdes.

Ellen van der Wiel (Den Haag 1960) studeerde theatervormgeving aan de Rietveld Academie en interieurstyling bij Academie Artemis. Ze werkte als kostuumontwerpster voor film & tv, was hoofddocent mediastyling bij Academie Artemis en interieurstyliste voor onder meer VT Wonen, HEMA en voor televisieprogramma's als Koffietijd en TV-woonmagazine. In 2008 koos Ellen ervoor om eigen producten te gaan ontwikkelen. Onder de naam Feltgood by Ellen van der Wiel brengt ze kunstwerken op de markt, waaronder ook toegepaste kunst in de vorm van akoestische viltpanelen en kussens.

Stefan During

 

Stefan During is in de ban van stoelen.

Al zo’n 40 jaar ontwerpt hij ze.

Het prototype van elke stoel gebruikt hij om aan zijn publiek te tonen.

De stoel kan dan besteld worden, in inlandse houtsoorten, en op maat gemaakt.

Het maken doet hij zelf, in zijn werkplaats op Texel.

Titel;        Walrus 

Techn.;     hout en leer

Prijs ;     € 2750,00

Nesrin During

 

I am a ceramist. 

 

My work is about material and what I can do with it. 

 

There are many different clays and the possibilities are endless.

 

Clean shapes that show the material, its colour, structure, is what interest me. My shapes are somewhat organic , though they are also somewhat abstract.